Proefgids
De ogen van gasten gaan altijd wijd open staan van opwinding als er reden is voor een feestje met een uitzonderlijke kaviaar. Dit is een gids met alles wat u moet weten voordat u uw kaviaar bestelt tijdens uw volgende lunchafspraak of deze serveert tijdens een etentje.
Soorten steurkaviaar
Oscietra heeft de voorkeur van connaisseurs van kaviaar. Deze stevige pareltjes, geoogst uit de Russische steur (Acipenser gueldenstadtii), zijn middelgroot van maat en de korrels donker gekleurd met een olijfgroene of goudbruine kleur. Oscietra heeft een iets nootachtige smaak met veel diepgang en rijkdom, en een zachte nasmaak die in de mond blijft hangen.
Baerii wordt beschouwd als één van de beste kaviaars ter wereld. Deze zijdeachtige middelgrote parels, geoogst uit de Siberische steur (Acipenser baerii), staan bekend om hun aromatische en elegant kruidige smaak met een heldere en schone nasmaak, en delicaat knappend in de mond.
Sevruga wordt geoogst uit de kleinste en meest voorkomende van de vier belangrijkste soorten steur (Acipenser stellatus). De verfijnde platina parels hebben een sterke maar zacht-fruitige smaak.
Beluga is waarschijnlijk de bekendste soort kaviaar die wordt geproduceerd door de Huso Huso steur. Het is de zeldzaamste en dus duurste kaviaar. De grote eitjes hebben een delicate textuur met kleuren die variëren van licht- tot donkergrijs en een rijke, romige smaak met een delicaat vleugje hazelnoot.
Bewaren
Om echt te genieten van dit heerlijke culinaire genoegen is het belangrijk om te leren hoe u kaviaar behandelt. Goed bewaren is van cruciaal belang. Kaviaar moet bewaard worden bij een temperatuur tussen -2 en +2ºC (het onderste gedeelte van uw koelkast is ideaal). Als u klaar bent om te eten, laat u het blikje 5 minuten op kamertemperatuur staan, waarna u het opent - en geniet.
Wat advies. Als u een blik te lang open laat staan worden de eitjes zachter en papperig door oxidatie. Een geopend blikje kaviaar moet u binnen 2 tot 3 dagen consumeren.
Genieten
Van kaviaar - net als goede wijn - moet u genieten. Voor een pure onvervalste ervaring legt u een lepeltje kaviaar op de rug van uw hand, tussen uw duim en wijsvinger. Dan, zonder dat uw lippen de kaviaar raken, schept u de eitjes in uw mond en drukt u ze met uw tong tegen uw gehemelte totdat ze knappen, wat een ware smaakexplosie geeft.
Deze manier van proeven dateert uit de tijd dat proeven vóór een aankoop verplicht was - en verkopers meestal maar één lepel hadden! Bovendien geeft de menselijke huid de juiste hoeveelheid lichaamswarmte af om het aroma tot zijn recht te laten komen. Probeer het maar! U zult het wel merken als het goede kaviaar is omdat de beste kaviaar geen geur op uw hand achterlaat.
Lepels geschikt voor het proeven van kaviaar moeten zijn gemaakt uit parelmoer, glas of plastic. Gebruik nooit een metalen lepel want dat kan de smaak veranderen.
Serveren
Als u thuis kaviaar aan vrienden of gasten serveert, gaat u als volgt te werk:
1. Bepaal hoeveel kaviaar u nodig zult hebben. Wij adviseren een minimum portie van 30 gram per persoon. Het eerste lepeltje is om de smaakpapillen aan de smaak te laten wennen. Het tweede lepeltje is om de geur, smaak en textuur te kunnen waarderen. En het derde lepeltje is voor puur, onvervalst plezier!
2. Vlak voor het opdienen, neemt u de kaviaar uit uw koelkast, opent u het blikje en laat u de kaviaar gedurende drie tot vijf minuten aan de lucht opwarmen zodat deze kamertemperatuur bereikt. Indien u dat wenst, kunt u de kaviaar in het blik op wat ijs serveren.
3. Kaviaar moet altijd worden geserveerd met een niet-metalen lepel, zoals van parelmoer, glas of plastic. Gebruik nooit goud, zilver of roestvrijstaal omdat metaal de smaak van de kaviaar verandert.
4. Serveer samen met een koel glas champagne als u naar een perfecte tegenhanger van de hartige zoutheid van kaviaar zoekt. IJskoude wodka is een eerbiedwaardige Russische traditie, met een subtiele smaak waardoor de karakteristieke smaak van kaviaar kan zegevieren. Het is ook mogelijk een gekoelde witte wijn te serveren - een frisse witte Bourgogne, zoals Chablis, of een sobere Chardonnay completeert de delicate smaak van kaviaar.
5. Kaviaar is heerlijk zonder dat u er iets anders bij serveert maar kan ook goed gecombineerd worden met andere niet té sterk geurende producten. Aardappelen, gekookte eieren of sint-jakobsschelpen zijn ideaal, maar garneren met schijfjes citroen, fijngehakte ui of kappertjes wordt niet aanbevolen omdat deze te sterk smaken.
Het belangrijkste is om de ervaring niet te ingewikkeld te maken; ontspan en geniet van de smaak van natuurlijke luxe.