Kaviaar creëren
Kaviaar maken is een kunst, gebaseerd op traditionele praktijken die al vele ambachtelijke generaties werden doorgegeven. Alles wordt met de hand gedaan, zodat de subtiele handelingen ervoor zorgen dat de stevigheid, structuur en integriteit van de eitjes behouden blijft. De kwaliteit wordt gewaarborgd door een strikte naleving van de wetgeving inzake voedselveiligheid en het streng gecontroleerde CITES-programma.
Hoewel kaviaar over de hele wereld bijna op dezelfde manier wordt verwerkt, gebruiken gespecialiseerde producenten hun eigen methoden in de kwekerij en verwerkingsfabriek om kaviaar van de hoogste kwaliteit te creëren.
Onze steur kan tot 'volwassendom’ groeien in grote buitenvijvers voordat ze naar binnen worden verhuisd als ze de reproductieve leeftijd bereiken. Ze worden regelmatig gecontroleerd en er wordt een ultrasone scan uitgevoerd om het optimale moment om de kaviaar te oogsten te kunnen bepalen. Zodra ze klaar zijn, worden ze op een humane manier geslacht en wordt binnen 4-5 minuten de kuit geoogst.
Nadat de eitjes zijn gezeefd, gewassen, uitgelekt en op grootte, kleur en stevigheid zijn gesorteerd wordt een nauwkeurig gemeten hoeveelheid zout toegevoegd om ze te conserveren en de smaak van de kaviaar te verrijken. Vervolgens worden ze vacuüm verpakt in blikken in combinaties die overeenkomen met het totale gewicht van de oogst van elke afzonderlijke vis. De kaviaar van verschillende vissen wordt nooit gemengd en elk blikje wordt gekenmerkt met een partijcode voor die bepaalde vis en de datum van de oogst. De vers verpakte kaviaar wordt daarna 2 tot 4 weken gerijpt in een grote koeler voordat ze naar de klanten wordt verzonden.
Het basisontwerp van de kaviaarblikken is al tientallen jaren niet gewijzigd en verzorgt de optimale omgeving voor het behouden van het product zonder dat dit bederft. De blikken worden gevuld tot er een hoge bult van eitjes in zit die voorzichtig met het deksel naar beneden wordt geduwd, waardoor de lucht ontsnapt en de eitjes dicht op elkaar in de olie zitten. Dit is voornamelijk omdat blootstelling aan lucht de kwaliteit van kaviaar enorm kan beïnvloeden. Een dikke rubberen band houdt het deksel in positie en handhaaft het vacuüm tot het tijd is om te genieten. Een zojuist geopend blikje kaviaar heeft een uitnodigende, karakteristieke vorm die bekend is bij klanten die genieten van dat eerste hapje, een reflectie van deze superieure verpakkingsmethode.
De blikjes hebben een zeer dunne, voedselveilige coating die voorkomt dat de kaviaar in contact komt met het metaal, zonder dat dit de smaak beïnvloed. Wij maken geen gebruik van glazen potten, zelfs niet voor de kleinste porties.